Fitness
În ultimul timp tot mai multe persoane au început să adopte un stil de viață sănătos. Pentru a arăta mai bine și a se simți mai bine, majoritatea încep cu exerciţiile fizice. Totuși, la fel ca orice alt lucru, a fi activ ar trebui făcut cu înțelepciune.
În acest articol dorim să îţi prezentăm câteva lucruri mai puţin cunoscute care te vor ajuta să faci sesiunile de antrenament mai eficiente, utile și plăcute. La sfârșitul articolului există un bonus care îţi va oferi probabil mai multă motivație pentru a fi activ(ă) fizic.
Nu aştepta rezultate vizibile rapide atunci când începi un program de antrenament. Cei care vor să obţină rezultate rapide sau vor să arate bine „pentru vară” cel mai probabil vor eşua. Sigur că totul depinde iniţial de compoziţia corporală, starea de sănătate şi vârsta pe care ai. În orice caz, vei începe să simţi rezultate după primele 2 săptămâni până la 3 luni. Dar va dura probabil încă 6 luni pentru a vedea schimbări structurale ale corpului.
De asemenea este important să înţelegi că regularitatea, frecvenţa antrenamentelor şi alimentaţia potrivită sunt de bază pentru succesul tău. Nu vei vedea multe schimbări dacă te antrenezi intens doar de 2 ori pe săptămână. Cele mai bune rezultate le poţi obţine dacă te antrenezi de 3 ori plus încă 2 sesiuni cardio pe săptămână. Acest lucru nu înseamnă că va trebui să petreci 5 zile pe săptămână la sala de sport. O plimbare obișnuită în aer liber timp de 30-60 de minute poate fi un bun antrenament cardio pentru corpul tău.
Dacă ai în minte o imagine a formei tale ideale pe care doreşti să o atingi cu ajutorul aptitudinilor fizice, fii pregătit(ă) pentru a nu atinge acel rezultat dorit.
Mai întâi de toate, trebuie să ții cont de genetica ta, precum și de modul în care eşti construit(ă) fizic. Unele persoane pot obţine rezultate mai rapide, în timp ce altele ar putea avea un metabolism mai bun. În plus, mulți sportivi profesioniști și formatori de fitness folosesc o nutriție specială pentru a-și atinge forma dorită.
Prin urmare, dacă îţi stabileşti un obiectiv care nu poate fi atins și care contravine posibilității organismului tău, nu numai că îţi poţi pierde motivația, dar îţi poţi forma şi un corp dezechilibrat.
Pentru a stabili un obiectiv corect, trebuie să evaluezi în mod obiectiv, să ții cont de posibilitățile și limitările corpului tău și să încerci să atingi forma optimă pentru corpul tău.
Este profitabil pentru antrenori să mențină un client cât mai mult timp, de aceea ignoră adesea exercițiile de bază și oferă o mulțime de exerciții izolate care antrenează mușchii singular. Cu toate acestea, ar trebui să înțelegi că rezultatele cele mai bune se obţin concentrându-te pe exerciţiile de bază. Acestea includ fandările, genuflexiunile, îndreptările, plank-urile, etc. Acestea ne ajută să construim un corset muscular. În același timp, și exercițiile de bază pot avea o eficiență diferită în funcţie de fiecare persoană. Este important să înțelegi în timpul antrenamentelor practice ce exerciții obțin cel mai bun răspuns din partea mușchilor tăi. De exemplu, pentru unii oameni, genuflexiunile sunt cel mai bun exercițiu pentru a lucra mușchii feselor, în timp ce pentru alții ar putea fi fandările. Desigur, și exercițiile de izolare au rolul lor și uneori pot fi chiar mai interesante de efectuat, dar nu ar trebui să te limitezi să le faci doar pe acestea.
Nou-veniții în sălile de sport tind adesea să creadă în puterea magică a nutriției sportive. În realitate, nu trebuie să urmați ceva de genul acesta atât timp cât aveți o dietă diversă și adecvată și nu încercați să participați la o competiție de bikini. Nu începeți nimic de genul acesta, chiar dacă antrenorul vostru insistă să adauge arzătoare de proteine sau de grăsimi în dieta ta. S-ar putea să încerce pur și simplu să câștige bani de pe urma ta, recomandându-ți un produs magic de la o anumită firmă. Nu ai nevoie de un arzător de grăsimi, deoarece vei arde grăsimea în timpul antrenamentelor. Alimentaţia potrivită împreună cu antrenamentele obișnuite vor duce la rezultate pe termen lung, fără o nutriție sportivă specială.
Toată lumea a înțeles deja că produsele cosmetice anticelulitice nu există. Dar mulți oameni încă cred că antrenamentele fizice obișnuite îi pot ajuta să uite de această problemă o dată pentru totdeauna. Acest lucru nu este complet adevărat. Niciun antrenament nu elimină celulita, nu contează dacă este antrenament cu greutăţi sau cardio. Chiar dacă ai sesiuni de antrenament productiv și mănânci o mulțime de alimente sănătoase, celulita poate rămâne cu tine. Cu toate acestea, există o veste bună – dacă continui să faci antrenamente fizice obișnuite și să începi să îmbunătăţeşti alimentaţia, poţi face celulita mai puţin vizibilă.
Sunt multe persoane cărora le place să îşi antreneze abdomenul de fiecare dată când vizitează sala, dar acest lucru nu este necesar. Iar unele exerciții pot chiar lărgi talia. Nu e necesar să faci abdomene regulat pentru a obţine un abdomen plat. Abdomenul tău va fi suficient stimulant în timpul exerciţiilor de bază. Așadar, o ședință de antrenament pentru abdomen pe săptămână este mai mult decât suficient.
Antrenament de fitness pentru bărbați diferă de cel pentru femei. Secretul succesului în sesiunile de antrenament feminin este acela de a avea mai multă intensitate şi pauze mai scurte pentru odihnă. Este instinctiv ca femeile să nu-și lucreze mușchii până la epuizare, deoarece au un cadru interior care le împiedică să-și suprasolicite corpul. Acesta este motivul pentru care este important ca femeile să se concentreze pe antrenarea mușchilor, făcând mai multe repetări în loc să lucreze cu greutăți mai mari. 30-40 de secunde de repaus între serii sunt suficiente pentru femei. În schimb, bărbații au nevoie de mai mult timp pentru a-și restabili puterea și energia după ce au lucrat cu greutăţi.
Un deficit de calorii este necesar dacă vrei să slăbești, dar nu ar trebui să mergi la extreme. Dacă lucrezi mult la sală, dar mănânci foarte puțin, corpul tău va răspunde prin încetinirea metabolismului și trecerea la un mod de economisire a energiei. Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să te antrenezi zilnic și nu ar trebui să reduci în mod semnificativ caloriile. Un corp epuizat şi suprasolicitat se simte mai stresat și, astfel, tinde să câștige mai multă greutate cu scopul de a stoca energie. Dacă doreşti să pierzi în greutate, încearcă să nu mănânci imediat după antrenament. Aşteaptă 1-2 ore apoi mănâncă.
Antrenamentul Cardio este o formă completă de antrenament în timpul căreia îți antrenezi sistemele cardiovasculare și respiratorii, îți crești rezistența și arzi grăsimea. Dacă aloci o zi întreagă pentru cardio, reține că procesul de ardere a grăsimilor începe după aproximativ 30 de minute de antrenament. Aceasta înseamnă că va trebui să petreci mai mult de o oră pe banda de alergare sau pe o mașină eliptică. Dacă efectuezi o ședință cardio imediat după antrenamentul de forţă, pierderea de grăsime începe din primul minut, ceea ce înseamnă că 20 de minute de cardio vor fi suficiente.
Monitorizează-ţi pulsul în timp ce efectuezi antrenament cardio – acesta ar trebui să rămână în anumite limite. Dacă pulsul nu atinge limita inferioară a ritmului cardiac, vei obține rezultate foarte slabe. Dacă pulsul este mai mare decât limita superioară, rişti să îţi deteriorezi sănătatea. SURSA